Vin banii de la UE pentru aceste firme românești: cine va primi fondurile și pe ce criterii

de: Mădălina Bahrim
27 05. 2022

Autoritățile europene admit faptul că sectorul agricol din România are nevoie de susținere financiară pentru a depăși provocările din prezent, mai ales criza inflaționistă și cea energetică. Din acest motiv, companiile românești din acest domeniu de activitate vor beneficia de o schemă de ajutor de la Uniunea Europeană.

În acest sens, membrii Comisiei Europene au decis aprobarea unei scheme românești de ajutor de stat, în valoare de 300 de milioane de euro (1,5 miliarde de lei). Banii vor ajunge la companiile din sectorul agroalimentar.

Fiecare beneficiar în parte al acestei măsuri va putea fi sprijinit cu granturi de 120.000 euro (593.000 lei).

Conform Comisiei Europene, sunt eligibile pentru a primi ajutor sectoarele agriculturii, pescuitului, acvaculturii și industriei alimentare.

Salariul minim, majorat pentru angajații din sectorul agroalimentar

Un alt ajutor pentru sectorul agroalimentar vine din partea Guvernului și prevede majorarea salariului minim pentru angajații din acest domeniu.

Este vorba despre Legea 135/2022 care reglementează un salariu minim diferențiat pentru acest sector, de 3.000 de lei brut. Banii aceștia nu trebuie să conțină indemnizații, sporuri sau alte adaosuri.

Conform legii, se prevede că angajatorul va reține și vira doar o contribuție redusă la pensii (de 21,25% în loc de 25%), fără impozitul pe venit și contribuția la sănătate, și va achita o contribuție asiguratorie pentru muncă (CAM) de doar 0,27 în 2022, în loc de 2,25%.

De reținut că facilitățile se vor aplica la veniturile brute lunare între 3.000 și 30.000 de lei, dacă salariații au normă întreagă de muncă (adică opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână). Pentru sumele ce depășesc 30.000 de lei se vor calcula și plăti taxele salariale obișnuite.

Iată domeniile de activitate pentru care sunt valabile noile măsuri:

1. cod CAEN 01: Agricultură, vânătoare și servicii anexe

011 — Cultivarea plantelor nepermanente;
012 — Cultivarea plantelor din culturi permanente;
013 — Cultivarea plantelor pentru înmulțire;
014 — Creșterea animalelor;
015 — Activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată
cu creșterea animalelor);
016 — Activități auxiliare agriculturii și activități dupărecoltare;

2. cod CAEN 10: Industria alimentară.